Affärerna anpassas efter kunderna

En stor del av marknadsföringen av butiker och deras varor sker just i butiken. För att sälja fler varor utformas butikerna på ett speciellt sätt med specialdesignad musik, ljus och varuexponeringar.

1794379-supermarket-portrait

I ett inlägg som vi publicerat tidigare går vi in lite på hur man placerar varor i butiker för att de ska sälja bättre. Vi kom då bland annat in på man brukar placera mjölken längst in i butiken så att alla som ska köpa mjölk måste gå genom hela butiken och på vägen kanske köper med sig en massa andra varor. Det finns dock en massa andra knep som affärerna tar till för att öka försäljningen och dem ska vi gå in lite mer på nu.

Butikerna har koll på kunderna

Eftersom de flesta köpbeslut faktiskt tas i butik är de flesta butiker otroligt medvetna om hur de ska placera sina varor för att få kunderna att shoppa mer. Det handlar om allt från färgerna i butiken, ljuset och musiken, till sättet att placera varorna. Det mesta tänker inte kunderna på men undermedvetet tar vi vissa beslut som vi kanske inte skulle tagit om butiken var utformad på ett annat sätt. När det exempelvis kommer till placering av varorna så placeras lockvaror aldrig i entrén eftersom det inte får bli stopp redan där. När det sedan kommer till extravaror som tuggummi och tidningar placeras de vid kassan eftersom vi är mest benägna att impulsköpa där.

Massor av bra tricks

Det finns massiv med tricks som den som har en butik kan använda för att verkligen få fart på beställningen. Här är några exempel på vad de mest framgångsrika butikerna gör för att locka till köp:

  • Vill man att kunderna ska röra sig i butiken i ett långsamt tempo väljer man att ha lugn musik.
  • Butiken ska gärna dofta av det man säljer, så säljer man exempelvis bullar och bröd får det gärna dofta nybakat.
  • Ljuset spelar stor roll i hela butiken och matvarukedjan Lidl har exempelvis ett speciellt ljus som ger kunderna intrycket av att varorna är billiga.
  • Har man en oordning och staplar varor signalerar det att varorna är billiga. Färre varor i fina högar signalerar istället exklusivitet. Läs mer.
Scroll to top