Hur fungerar reklam på Facebook?

Det finns många sätt att marknadsföra sitt företag på. Det kan handla om reklamfilmer, reklamutskick, reklamskyltar eller olika typer av reklam på internet. Vilken sorts marknadsföring som är bäst beror på en hel del olika saker, såsom vad företaget säljer, vilka som är målgruppen samt andra saker.

Annonser på FacebookIphone med facebook

De flesta känner nog till att man kan annonsera på Facebook. Tjänstens grundare Mark Zuckerberg har alltid betonat att han inte startade Facebook för att tjäna pengar, åtminstone inte primärt, men tjäna pengar är ju just vad han gör. Den allra största delen av pengarna kommer från annonser på sajten, och nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Facebook nu knyter närmare kontakter med höjdarna på Madison Avenue, den gata i New York som ända sedan 20-talet har varit synonym med den amerikanska reklambranschen. Det är också denna gata som titeln på dramaserien Mad Men delvis syftar på.

Annonser till vem?

Facebook har, precis som Google, insett att det gäller att vara smart när man gör reklam på nätet. Det går inte att köra med generella annonser, som visas för alla användare. Jenna, 14 år, vill inte se annonser för Volvo XC90. Det kanske däremot hennes morbror Christer, 35, vill se. Facebook har valt att titta på vad användarna anger för intressen, och vilka sidor de gillar, och presenterar reklam utifrån detta. Det fungerar inte felfritt, men det gör att den som anger ”gift” som civilstånd inte kommer att se reklam för dejtingsajter. Att arbeta på detta sätt, och ständigt förfina metoden, är vad som gör att Facebook kan behålla användare. Den dag användarna upplever att det är för mycket reklam på ”Fejan” kommer de att överge sajten, och då står Zuckerberg & C/o där, utan några annonsintäkter.

Scroll to top