Rätt marknadsföring

När ett företag ska ta fram en marknadsföringsstrategi finns det två frågor som de ansvariga bör ställa sig. Den första är vad det är för ett företag man driver, och den andra är vilka företagets kunder är.Traktorpulling

Varför är detta viktigt? Ett stort företag som Coca-Cola kan nog kosta på sig i alla möjliga och omöjliga kanaler, eller helt enkelt att strunta i någon kanal: de skulle nog sälja läsk utan en facebook-sida. Men för mindre företag kan det vara livsviktigt att marknadsföra sig på rätt sätt. Den som säljer reservdelar till gamla traktorer, däremot, måste antagligen vara på plats när det är traktorfestival i Fyllingarum i Östergötland.  Detta gäller även om man framför allt säljer saker över nätet, att vara på plats kan vara den viktiga delen i marknadsföringen.

För en annan företagare kan det viktigaste istället vara att närvara på mässor, med stora vepor utomhus, eller att föra en dialog med redan frälsta och potentiella kunder och fans i sociala medier. SJ har t.ex. arbetat en hel del med sin närvaro på framför allt Twitter, det går att följa dem här.

Vad ska du som företagare då fundera på när du ska marknadsföra ditt företag?

  • Vilka vänder du dig till? Bor de på landet eller i stan, är de gamla eller unga? Säljer du något för alla, som bröd, eller en nischad produkt, som rörtänger? Är dina kunder konsumenter eller andra företag?
  • Var finns dina potentiella kunder? Ska du marknadsföra dig på mässor, i sociala medier, tv, radio, dagstidningar, specialtidningar eller i någon annan kanal? Valet av kanal beror på vilka dina kunder är.
Scroll to top